De risico’s en kansen van werken met zzp’ers: wat je moet weten

Werken-met ZZP'ers
Home » Nieuws » De risico’s en kansen van werken met zzp’ers: wat je moet weten

Werken met zzp’ers is populair vanwege de flexibiliteit en mogelijkheden die het biedt. Toch zijn er ook juridische en financiële risico’s, vooral wanneer er achteraf discussie ontstaat over de aard van de samenwerking. Vanaf 2025 wordt de controle hierop strenger, waardoor het belangrijk is om nu al goed voorbereid te zijn.

De risico’s van werken met zzp’ers

Als ondernemer loop je het risico dat een samenwerking met een zzp’er later wordt aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. Dit kan leiden tot claims van de zzp’er, zoals nabetaling van loon, en ook cao-partijen of pensioenfondsen kunnen aanspraak maken op hun regelingen. Hoewel de Belastingdienst op dit moment beperkt handhaaft door het handhavingsmoratorium, verandert dit per 2025. Vanaf dat jaar gaat de Belastingdienst actief controleren en kan dit gevolgen hebben met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025.

Wat is het handhavingsmoratorium?

Het handhavingsmoratorium houdt in dat de Belastingdienst aanwijzingen geeft wanneer zij van mening is dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Alleen bij duidelijke gevallen van kwaadwillendheid kan dit nu al leiden tot naheffingen. In andere situaties geldt:

  • Je past de afspraken met de zzp’er aan zodat er geen sprake meer is van een arbeidsovereenkomst, of
  • Je verwerkt de werkzaamheden van de zzp’er als dienstbetrekking in de loonaangifte.

Meestal krijg je drie maanden de tijd om deze aanwijzingen op te volgen. Doe je dit niet of onvoldoende? Dan kan de Belastingdienst alsnog een correctieverplichting en een boete opleggen vanaf het moment dat de aanwijzing is gegeven.

Wat verandert er vanaf 2025?

Het handhavingsmoratorium eindigt op 1 januari 2025. Vanaf dat moment gaat de Belastingdienst strenger handhaven, met als uitgangspunt het beoordelingskader van de Hoge Raad, zoals vastgesteld in de Deliveroo-zaak. Hoewel nieuwe wetgeving, zoals de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden, pas in 2026 wordt verwacht, is het belangrijk om nu al voorbereid te zijn.

Hoe wordt een arbeidsrelatie beoordeeld?

Volgens de Hoge Raad hangt de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst af van alle omstandigheden in samenhang. Belangrijke factoren zijn onder meer:

  • De aard en duur van de werkzaamheden.
  • Hoe de werkzaamheden en werktijden worden bepaald.
  • De mate van inbedding van het werk in jouw organisatie.
  • Of de zzp’er verplicht is het werk persoonlijk uit te voeren.
  • Hoe de beloning wordt bepaald en uitgekeerd.
  • Of de zzp’er commercieel risico loopt.

Daarnaast is het relevant of de zzp’er zich economisch als ondernemer gedraagt, bijvoorbeeld door acquisitie, fiscale behandeling of het aantal opdrachtgevers waarmee hij of zij werkt.

Gebruik van modelovereenkomsten

Hoewel de Belastingdienst gestopt is met het beoordelen van nieuwe modelovereenkomsten, blijft het verstandig om bestaande modelovereenkomsten te gebruiken. Dit kan helpen om duidelijkheid te scheppen en discussies te voorkomen.

Wat kun je doen om risico’s te beperken?

Om de kans op een naheffing of boete te verkleinen, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en zoveel mogelijk te zorgen dat de samenwerking voldoet aan de criteria voor een overeenkomst van opdracht. Factoren die hierop wijzen, zijn:

  • Kortdurende opdrachten met een heldere afbakening.
  • Zelfstandigheid in het bepalen van werktijden en uitvoering.
  • Geen inbedding van de werkzaamheden in jouw organisatie.
  • Mogelijkheid tot vrije vervanging.
  • Gebruik van eigen materiaal en vervoermiddelen.
  • Het lopen van commercieel risico door de zzp’er.
  • Niet uitnodigen voor personeelsfeestjes, de zzp-er niet op de website vermelden, etc.

Een zachte landing?

In 2025 zal de Belastingdienst risicogericht handhaven, met een focus op situaties zoals gedwongen zelfstandigheid, onderbetaling en arbeidsmigrantenconstructies. In andere gevallen is maatwerk en een menselijke benadering gevraagd. Hoewel er in 2025 geen vergrijpboetes worden opgelegd als je aantoonbaar stappen zet om schijnzelfstandigheid te voorkomen, kan er wel een verzuimboete volgen.

Wat kun je nu doen?

Bereid je organisatie voor door:

  • Alle afspraken met zzp’ers en de omstandigheden in kaart te brengen.
  • De arbeidsrelaties te toetsen aan de criteria uit het Deliveroo-arrest.
  • Afspraken en werkwijzen waar nodig aan te passen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van modelovereenkomsten.
  • Te overwegen of je zzp’ers in dienst wilt nemen wanneer aanpassingen niet mogelijk zijn.

Hulp nodig?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je zeker weten dat je voldoet aan de regels? Neem contact op met Fixed Finance. Wij helpen je graag bij het beoordelen van je arbeidsrelaties en zorgen ervoor dat je voorbereid bent op de toekomstige veranderingen.